image
image
image

Expo İzmir 2026

Expo İzmir 2026’nın ana teması “Uyum İçinde Yaşamak” olarak belirlendi.
Türkiye’nin, üç bitki coğrafyasının kesişim noktasında bulunması nedeni ile, özellikle anadolu coğrafyasında doğal yaşamda bulunan çeşitli ve farklı yaşamlara dikkat çekmek amaçlanmıştır.

Yeşildere’de 25 hektar üzerine kurulacak fuar alanı tematik sergilerin, dünya bahçelerinin, sanat, kültür, gıda ve diğer etkinliklerin yapılacağı önemli bir cazibe merkezi olacak. Alan 6 aylık EXPO süresince bahçeleri ve etkinlikleriyle misafirlerini ağırlarken, sonrasında yaşayan bir kent parkı olarak İzmir’e kazandırılacak.

Dünya uygarlığına yön veren birçok bitkinin ana vatanı. Üç bitki peyzaj alanının içerisinde süs ve tarım bitkilerinin geçmişi, tohum dirençliliği, iklim dirençliliği ve bitkilerin geleceği gibi küresel açıdan tartışılan önemli tematik bölgeler yer alacak.

Expo İzmir hakkında
Expo İzmir 2026

Alt Temalar

BAHÇECİLİĞİN KÖKENİ

BAHÇECİLİĞİN KÖKENİ

İnsanlığın kullandığı birçok süs ve tarım bitkisi, Türkiye’de buluşan üç bitki kıtasından elde edilmiştir. Serginin bu teması altında daha önce üretilen bitkiler. Zeytin, Badem, Buğday, Armut, Erik, Kayısı, Kiraz vb., bu coğrafyadan dünyaya yayılımı gözlemlenecektir. 2021 ve 2026’da yeniden üretime yönelik yatırımlar yapılacak. Bu bölgede yaşayan diğer on bitki türünü, yeni süs bitkileri olarak dünyaya tanıtılmıştır.
.

.

TOHUM DİRENCİ

TOHUM DİRENCİ

Bu bölüm, Tohumun ilk tanımını yeryüzündeki madde olarak yapan, İzmir Urla’lı filozof Anaxagoras’a ayrılacaktır. Burada yenilikçi projeler ve yenilikler, geçmişten gelen tohumların korunması amacıyla yeni küresel ekonomik sistemde yer alacaktır ve tohumlar Nuh’un gemisi şeklinde yapılmış teşhir alanında sergilenecektir.
İKLİM DİRENCİ

İKLİM DİRENCİ

İzmir gibi Akdeniz bölgesindeki şehirlerin önümüzdeki yıllarda daha fazla deneyimleyecekleri su stresi daha da artacak. Böyle bir dönemde, daha az su tüketen bitkilerle çevre düzenlemesi yapılması, dünyanın en önemli konularından birisidir. Bu bölümde konuyla ilgili peyzajın geleceği, iklim dostu yatay ve dikey peyzaj örnekleri tartışılacak ve sergilenecektir.
.

.

BAHÇECİLİĞİN GELECEĞİ

BAHÇECİLİĞİN GELECEĞİ

Bu bölümde peyzaj tasarımının geleceği konumlandırılacaktır. İklimsel ve diğer doğal koşulları dikkate alan bir “işbirliği” olarak tek başına yaratıcı bir süreç olmaktan ziyade koşullar. “Konum” gibi temel yaklaşımların uygulama örnekleri özel tasarım teknikleri”, “Mikro iklimlerin dönüştürülmesi sürdürülebilir bahçeler” ve “Tasarım: Yaratılıştan üretime geçiş İşbirliği”, “Gıda Bahçeleri” tanıtılacaktır.